Sokan csak „felesleges rossznak” tartják a guminyomás ellenőrzését. Azonban egy néhány évvel ezelőtti vizsgálat megmutatta, hogy rosszul beállított nyomás miatt az autósok évente közel 2 milliárd liternyi üzemanyagot pazarolnak el Európában.
Tehát lehet, hogy mégsem annyira felesleges az a bizonyos ellenőrzés?
Lássuk most, mit kell tudni a guminyomásról!
Milyen hátrányai vannak a helytelen nyomásnak?


A menetkomfort


A túl puha gumikon a jármű könnyedén imbolygóvá, míg a magas nyomású abroncson pattogósabbá válik. Ezek határozottan csökkentik a menetkomfortot, ezzel kényelmetlen utazást okozva.


A gumiabroncsok


A rosszul beállított nyomás hatására az abroncsok élettartalma csökken. Az útfelülettel való hiányos érintkezés hatására egyenetlen lesz az igénybevételük, így a futófelületen rendellenes kopás alakul ki.


Üzemanyag fogyasztás és káros anyag kibocsátás


Az alacsony guminyomás növeli a gördülési ellenállást, amelynek hatására megemelkedik az üzemanyag fogyasztás, valamint megnő a szén-dioxid kibocsátás.


Balesetveszély


Az alacsony guminyomás hatására rosszabb lesz az autó kormányozhatósága és csökken a kanyarstabilitás is. Ennek hatására a vezető könnyedén elvesztheti uralmát az autó fölött, ami pillanatok alatt komoly balesetet okozhat.
A túl magas nyomás következtében a gumik nem biztosítanak kellő érintkezést az úttal, így romlik a menetstabilitás és megnő a fékút. Emellett a túl keményre fújt abroncs sérülékenyebb is, ami szintén fokozza a balesetveszélyt.