Téli gumi és egyéb felszerelések fontossága!

Európa hozzánk legközelebb eső havas országainak téli közlekedési szabályairól tájékozódhatnak itt, hogy milyen előírások vonatkoznak a téligumi és a hólánc használatára. Téli külföldi utazás előtt állóknak, vagy hazánkon kívüli munkavállalóknak érdemes tájékozódni.

MAGYARORSZÁG

Hazánkban még nem vezették be a kötelező téli gumi használatot, azonban a biztonságos közlekedés miatt mindenkinek ajánlott.

A téli időjárási és útviszonyok függvényében a közútkezelő kihelyezheti a „Hólánc használata kötelező” táblát. A táblával jelölt útszakaszon csak olyan járművel szabad közlekedni, melynek legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsokon hólánc van. 
Hazánkban a szöges abroncsok használata közúton tilos.

AUSZTRIA

November 1-től április 15-ig kötelező a téli gumi használata az ország egész területén. A gumiknak legalább 4 mm profilmélységgel kell rendelkezniük. A jogszabály szerint, ha az időjárási viszonyok szükségessé teszik  (egybefüggő hó vagy jég az úton), a hólánc használata is kötelező, ezért ha Ausztriába indulnak legyen hólánc is a csomagtartóban!

CSEHORSZÁG

November 1-től április 30-ig a 3,5 tonna össztömegnél nagyobb járművek esetén, legalább a hajtott tengelyen kötelező a legalább 6 mm profilmélységű téligumi használata azokon az útszakaszokon, amelyeken ezt táblával jelzik. 
A hólánc használata a táblákkal jelölt szakaszokon kötelező.

FRANCIAORSZÁG

Általánosan nem kötelező a téligumi használata, a profilmélységnek azonban el kell érnie a 3,5 mm-t. 
A hólánc használata a táblákkal jelzett szakaszokon kötelező.

HORVÁTORSZÁG

November eleje és április vége között számítani kell a téligumi szükségességére Horvátországban, melynek a profilmélysége legalább 4 mm legyen. Jeges útviszonyok vagy 5 cm-nél nagyobb hó esetén kötelező az autóban hóláncot és hólapátot tartani. Téli útviszonyok között kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli vagy négyévszakos gumiabroncsok használata. 
A hegyekben a táblával jelzett szakaszokon kérik a hólánc használatát.

LENGYELORSZÁG

A téli gumiabroncs használata javasolt, a hegyekben legyen nálunk hólánc.

LUXEMBURG

Ajánlott a téligumi használata. Figyelem: tilos a vegyes felszerelés (pl. elöl téli-, hátul nyárigumi) használata.

NÉMETORSZÁG

Kötelező előírás nincs, viszont aki havas-jeges úton nyárigumival közlekedik, balesetet okoz vagy a forgalmat akadályozza, súlyos pénzbüntetésre számíthat. Teherautók és autóbuszok esetében elegendő csak a meghajtott tengelyre téligumikat felszerelni.
A hólánc használatát táblák szabályozzák.

OLASZORSZÁG

Olaszországban nem egységes a szabályozás, hiszen különböző éghajlati viszonyok jellemzik. Az északi területeken a sípályákhoz vezető hegyi utakra síszezonban előírás a téligumi használata. A hóláncok használatát táblák szabályozzák. A francia határ közelében október 1-től április 15-ig kötelező a téligumi, sőt sokszor a hólánc is.

SZLOVÁKIA

Személyautók esetében nincs dátumhoz kötve, viszont ha az utat összefüggő hó-vagy jégréteg borítja kötelező mind a négy keréken legalább 4 mm profilmélységű téligumi használata. Teherautók és autóbuszok számára november 15-től március 31-ig legalább a hajtott tengelyre téligumi felszerelése kötelező. 
A hegyekbe ne induljanak el hólánc nélkül.

SZLOVÉNIA

November 15-től március 31-ig kötelező a téligumik használata, ebből azonban elég kettő is. 5 cm-nél nagyobb hó esetén kötelező a hólánc is, ezt már a határon is ellenőrizhetik.

ROMÁNIA

November1-től március 31-ig kötelező a téligumik használata. 

Jó minőségű téligumi vásárlásához vegye fel velünk a kapcsolatot!